Planificarea Bugetului nu este o sarcina doar a Ministrului de Finante! Fiecare dintre noi trebuie sa se ocupe de propriul buget sau cel al familiei lui. Realizarea unui astfel de buget personal sau buget familial este primul pas pentru o situaţie financiară echilibrată. Un buget familial te poate ajuta să-ţi analizezi situaţia financiară actuală si sa vezi unde poti interveni si unde poti face economii.

Iti suna complicat? Nu e deloc! Oricare dintre noi am facut si facem in continuare bugete in fiecare clipa: atunci cand ne decidem daca sa cumparam sau nu o pereche de pantofi, atunci cand cumparam bilete la un concert sau pur si simplu numaram maruntisul care ne-a ramas in buzunar dupa o vacanta.

Buget Personal - invata sa economisesti!

Buget familial – Vezi exact pe ce se duc banii

Toate aceste cheltuieli trebuie sa stea in acelasi loc, acolo unde adaugam si veniturile (Slava Domnului ca mai adaugam si venituri, nu numai cheltuieli) si la sfarsit tragem linie. Vedem ce am castigat, ce cheltuieli obligatorii am efectuat (rate banci, chirii, facturi etc) si calculam diferenta. Cu suma ramasa fie continuam lista cheltuielilor cu cele optionale (haine, iesiri la restaurant, etc), fie putem pur si simplu sa-i punem deoparte si sa avem rezerve pentru zile negre. Noi asa v-am sfatui sa faceti! Mai exista o alta varianta mai sumbra, aceea de a da rezultatul cu minus, deci venituri insuficiente…Atunci ar trebui sa actionati urgent si sa faceti in asa fel incat sa cresteti nivelul veniturilor si sa ajungeti din nou la un buget familial echilibrat.

Buget familial – Reducerea cheltuielilor

Este o tema de actualitate in orice gospodarie, iar fiecare dintre noi si-a gasit propria metoda de a cheltui mai putini bani. Unii s-au orientat catre produsele mai ieftine, altii au ales sa consume mai putin; orice, numai sa aiba un buget familial care sa nu le creeze problema zilei de maine.

Buget familial – Sugestii pentru economii

Noi putem sa va dam gratuit cateva ponturi (n-am vrea sa va mai dati banii si pe asta, ca doar ideea era sa va ajutam), cum sa reduceti unele cheltuieli si astfel sa aveti ce bani sa puneti la saltea sau sa reusiti sa plecati in vacanta visata:

-nu mai cumparati ziare, cititi aceleasi stiri pe internet

-nu mai dati bani pe abonamente la sala de sport si pe antrenor de fitness personal, bucurati-va pur si simplu de un parc sau o alee pentru alergat

-nu va cumparati un animal de rasa doar pentru a va satisface un moft; daca sunteti un adevarat iubitor de animale mergeti la un adaoost de animale…

-nu mai cumparati apa imbuteliata! Optati pentru un filtru pentru apa de la chiuveta. Investitia este amortizata rapid, iar aceasta varinata nu este numai economica ci si ecologica

Toate cele enumerate mai sus (si lista poate continua cu siguranta, dar va lasam pe voi sa va puneti la contributie imaginatia) va ajuta sa faceti o economie lunara considerabila si ajungeti la mult doritul buget familial echilibrat.