MancareMancare sa fie, nu conteaza de care…

Mancam pentru a trai? Sau traim pentru a manca? Indiferent pentru ca varianta optezi, este foarte important sa incerci mentinerea unui regim alimentar sanatos, nutritiv, alcatuit din produse proaspete, cat mai naturale posibil.

Cat de sanatos reusesc romanii sa manance intr-o tara in care „cea mai buna pasare e porcul” si in care „ce-i mai bun decat e ciorba? Doar kebab-ul si shaorma!”?

Romanul si painea cea de toate zilele. Mancare de baza

Alimentul de baza in viata de zi cu zi a romanasului este si va fi: painea. Absolut orice tip de mancare poate fi consumat cu o feliuta, doua, trei de paine: de la friptura si gratar pana la piure si paste. In Romania, consumul de produse de panificatie este aproape dublu fata de media europeana.

Un roman mananca in jur de 100 kilograme de paine pe an, fata de 60 de kilograme pe an cat consuma orice alt european. Intr-adevar paine este satioasa si ajuta la atingerea starii de saturatie mai repede decat alte alimente, insa nu este cea mai sanatoasa. Incercati sa cumparati mai putina paine si mai multe fructe! Puteti alege variante „hranitoare” la fel de ieftine ca si painea, trebuie doar sa incercati.

Mancare traditional romaneasca.Mancare

Istoria, cultura, religia, traditiile sunt factori constitutivi ai unui popor. As adauga in aceasta insiruire de elemente definitorii ale unei natiuni si mancarea.

Poporul roman este special si la acest capitol. Toate tipurile de mancare ce intra in categoria de mancaruri traditionale duc colesterolul peste limite maxime, iar cantitatea de lipide ingerate creste ametitor…sau amenintator.

Ciorba de burta, sarmale, mici, tocanite de tot felul, carnati, cartabosi, slanina sunt cateva din mancarurile traditionale romanesti. Restaurantele promoveaza aceste tipuri de mancare, iar clientii se arata tot timpul dispusi sa cheltuiasca banuti frumosi pe o ciorba de burta delicioasa si niste mici mari cu cartofi.

Mancare deloc romaneasca, deloc traditionala.

MancareSi daca tot imi e lene sa gatesc, astazi imi comand o pizza. Si ce bun ar fi acum un pui prajit in mult, mult, mult ulei cu niste cartofi prajiti in si mai mult ulei!

Si daca nimic din cele de mai sus nu imi place, mananc o shaorma! Din comoditate, isterie a libertatii si dorinte obsesiv – occidentale, romanul se refugiaza in fast-food. Nu conteaza ce fel de fast-food, nesanatos sa fie!

Vanzarile companiilor de mancare de tip fast-food cresc de la un an la altul, iar Gica vecinul si-a luat deja apartament si masina de cand are shaormeria din colt. Ignorand importanta unui regim alimentar sanatos, toti romanii isi zapacesc stomacul si portofelul in fast mode, fast-food mode.

Pretul platit pentru o mancare sanatoasa.

Privit la modul general, poporul roman mai are foarte multe de invatat la capitolul mancare si alimentatie. Inca nu suntem pe deplin constienti de importanta unei diete echilibrate, care sa asigure un aparat digestiv sanatos si o hranire completa a tuturor nevoilor organismului.

Banii nostri se cheltuiesc pe mancare conservata, semi-preparata, gata preparata, paine si multi cartofi. S-a instituit si un curent de gandire potrivit caruia trebuie sa platesti bani frumosi pentru o alimentatie sanatoasa. Incorect! Trebuie sa vrei sa mananci sanatos si o sa vezi ca nu e nici greu si nici scump!