Tineri someri, cautam loc de munca… sau nu?

Nu doar gasirea unui job pe masura pregatirii a devenit un lucru dificil, ci si gasirea unui job… oarecare. Cel putin asta rezulta din datele publicate de Institutul National de Statistica cu privire la rata somajului din al treilea trimestru al anului 2011: rata de ocupare a populatiei cu varsta cuprinsa intre 15 si 64 ani a scazut cu 1,1% fata de anul 2010, cea mai mare crestere a somajului inregistrandu-se in categoria de varsta 15 – 24 ani.

Romania are din ce in ce mai multi tineri someri, tineri ale caror sanse de a-si construi si consolida o cariera sau de a invata o meserie se diminueaza pe zi ce trece, pana in momentul in care vor fi considerati prea in varsta pentru a ocupa o pozitie entry – level sau de… ucenic. Cine este vinovat pentru aceasta situatie, in afara de situatia economica, ramane un subiect deschis dezbaterii.

Tineri someri, fara perspective

In cifre, rata somajului BIM in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 15 si 24 ani a fost de 24, 1% in semestrul al treilea al anului 2011, conform Money.ro, somerii BIM fiind persoane cu varsta cuprinsa intre 15 si 74 ani care nu au un loc de munca, s-au aflat in cautare active a unui loc de munca in ultima luna si sunt dispuse sa inceapa lucrul in urmatoarele 14 zile.

Numarul acestor tineri someri si al altor persoane aflate in somaj sau inactive ce revine la 1000 de persoane ocupate reprezinta raportul de dependenta economica, unul care, in Romania, in trimestrul al teilea al anului in curs, a fost de 1.313 la mie, inregistrand insa diferente in functie de sex si de mediul de provenienta. Astfel, raportul de dependenta economica a fost mai mare pentru femei – 1.627 la mie si pentru persoanele din mediul urban – 1.316 la mie.

Per total, rata somajului BIM  in acest trimestru a ramas aceeasi cu cea a trimestrului anterior – 7.2%, insa a crescut cu 0.3% fata de aceeasi perioada a anului 2010, fiind mai mare pentru persoanele de sex masculin (7,8% fata de 6.6%) si pentru cele aflate in mediul urban ( 8,9% fata de 5.1%).

In ceea ce priveste rata de ocupare a populatiei intre 20 si 64 ani, aceasta este de 63.3%, cu 6.7% puncte mai mica decat tinta nationala stabilita in contextul Strategiei Europa 2020.

Tineri someri… si nu numai

In concluzie, din cele 9.949.000 de persoane formand populatia active a Romaniai, 9.231.000 au un loc de munca, in timp ce 718.000 sunt someri BIM.

 

Cu alte cuvinte, intotdeauna este bine sa iti doresti mai mult, insa atat timp cat, in astfel de vremuri dificile, poti fi (relativ) sigur de un venit constant, te poti considera un om norocos…