Ochelari de soare Polaroid sunt un dispozitiv oftalmologic care neutralizeaza stralucirea si orbirea, de obicei de pe suprafete reflectorizante, cum ar fi drumurile, peluzele, plajele, apa sau zapada.  Lentilele polarizate au un filtru specific, numit polarizator, care permite trecerea luminii liniare, dar blocheaza razele din alte directii.

Prin atenuarea luminii reflectate, ochelarii polarizati permit o vedere mai clara si mai bine definita, crescand in acelasi timp contrastul si imbunatatind perceptia culorilor. Filtrele polarizante reduc oboseala ochilor, deoarece acestia nu sunt fortati sa compenseze stralucirea si alte fenomene cauzate de lumina reflectata.

Ochelarii polarizati sunt deosebit de potriviti pentru persoanele care petrec perioade lungi de timp in aer liber sau care sunt angajate in activitati, cum ar fi sofatul sau sportul, in care ochii sunt supusi la un efort mai mare si necesita o protectie mai mare.

Context: Ce este polarizarea?

Lumina naturala nu este polarizata, adica undele sale electromagnetice oscileaza in toate directiile in spatiul tridimensional. Atunci cand o raza de soare intalneste o suprafata neteda, cum ar fi un corp de apa sau o partie de schi, aceasta sufera un proces cunoscut sub numele de „polarizare”, adica este partial reflectata intr-o anumita directie de propagare.

De exemplu, lumina soarelui reflectata de o suprafata de apa sau de parbrizul unei masini este polarizata orizontal; prin purtarea unor ochelari polarizati – a caror axa de polarizare este ortogonala cu axa reflexiilor insesi – componenta de lumina polarizata este eliminata.

Simplificand si mai mult, lumina polarizata apare atunci cand undele luminoase intalnesc o suprafata plana care le reflecta, adica sunt directionate intr-o directie definita. Aceasta schimbare de axa si luminozitatea intensa rezultata provoaca stralucirea, care, la randul ei, este responsabila pentru:

  • Vizibilitate redusa;
  • Distorsionarea culorilor;
  • Oboseala si iritarea ochilor.

Lentilele ochelarilor polarizati au un filtru optic (numit polarizator sau filtru polarizant) care:

  • Permite trecerea unui tip de lumina polarizata;
  • Blocheaza undele de polarizare diferita.

Prin eliminarea a aproximativ 99% din reflexie, rezultatul este o vedere mai clara in anumite situatii si mai putina oboseala pentru ochi.

Ochelari polarizati: ce sunt?

Ochelarii polarizati sunt ochelari prevazuti cu lentile oftalmologice cu un filtru optic, numit polarizator, care neutralizeaza reflexiile de pe suprafete netede si stralucitoare, cum ar fi apa, nisipul, zapada, iarba sau asfaltul.

Cum functioneaza ochelarii polarizati?

Atunci cand lumina naturala (adica cea de la soare) loveste suprafata obiectelor, o parte din radiatie este absorbita, in timp ce o alta parte este reflectata, stimuland, printr-o serie de procese, ochiul si permitand:

  • Viziune;
  • Perceptia culorilor;
  • Sensibilitate la contrast.

Avand in vedere neregularitatile de pe suprafata obiectelor, radiatia reflectata nu va avea un model regulat. In practica, lumina reflectata nu va ajunge la ochi doar perpendicular, ci si lateral, oblic si ortogonal. Lumina care se difuzeaza intr-o orientare liniara (adica sub forma de valuri orizontale, perpendiculare pe ochi) este responsabila pentru o vedere clara si permite perceperea culorilor si a contrastelor.

Aceste fenomene afecteaza vizibilitatea, facand dificila expunerea la soare, condusul, mersul cu bicicleta, schiatul si alte activitati. Ochelarii polarizati actioneaza prin selectarea radiatiei care oscileaza de-a lungul axei de polarizare, blocand astfel undele de polarizare diferita responsabile de perturbarea vederii.