asistati socialAsistati social (i)legal

Anul trecut, statul a inregistrat o economie la buget de 13 milioane de lei, adica aproximativ 10% din totalul platilor pe un an. Cum? Prin anularea a 38.000 de dosare ale unor asistati social…falsi.

A cui este vina pentru acesti bani acordati pe nedrept? Se pare ca a autoritatilor locale care nu-si fac treaba, aceea de a-i controla pe bolnavii inchipuiti si…imbogatiti. In prezent, in Romania, exista 7,3 milioane de asistati social, iar suma cheltuita de stat este de 785 de milioane de lei, conform Agentiei Nationale pentru Prestatii Sociale. Cati dintre acesti oameni au, cu adevarat, nevoie de banii oferiti de stat?

Asistati social – o titulatura banoasa

Judetele cele mai bogate…in asistati social, desigur, sunt Iasi, Prahova, Suceava, Bacau, Arges, Dolj, Constanta si Bucuresti, iar cele mai costisitoare ajutoare sociale sunt alocatiile de stat pentru copii, indemnizatiile pentru persoanele cu handicap si ajutoarele de incalzire. Trist este ca banii de incalzire primiti de la stat nu le ajunge multor asistati social pentru a-si incalzi palatele…

Pentru ca sunt foarte multe persoane care beneficiaza in mod fraudulos de aceste ajutoare, considerandu-le chiar “bani de buzunar”; asta in timp ce alti oameni cinstiti, aflati cu adevarat in nevoie, nu se pot face auziti. Recent, nu mai stiu de unde, am auzit despre un caz al unei batrane dintr-un azil care a primit un pachetel de mancare si a vrut neaparat sa si-l plateasca…iar altii folosesc banii furati de la stat, pentru ca asta sunt, pentru un breloc nou la cheile de la BMW. Iata de ce pentru  putem spune, cu mandrie, ca i-am rapit Americii titlul de “tara a tuturor posibilitatilor”.

Asistati social – conditii de indeplinit

Mai nou, observand cat de contagioasa este aceasta boala a minciunii si cum asistatii sociala apar ca ciupercile dupa ploaie, guvernantii au inasprit legislatia; mai concret, daca ai un teren de minimum 500 metri patrati sau masina, poti sa-ti iei adio de la ajutorul de la stat.

Dar exista si vesti bune: acum 2 zile a fost aprobata legea asistentei sociale, care stabileste numarul de ajutoare sociale asigurate de bugetul de stat si al carei scop este eliminarea, pe cat posibil, a dependentei cetateanului de stat si sprijinirea integrarii sociale a acestuia. Ma-ntreb ce vor face cei care ar fi putut sa munceasca si inainte dar au considerat ca mai bine stau acasa ca asistati social…in mod sigur munca se afla la coada listei lor de optiuni.

Daca aceasta lege va functiona asa cum a fost gandita, pana in 2013 statul va economisi nu mai putin de 950 de milioane de euro.

Asistati social si metamorfozarea lor in cetateni de rand

Si astfel, aceia dintre noi mai putin cinstiti care asteaptau sa le cada banii din cer vor vedea ce inseamna sa muncesti pentru a-ti asigura un trai cat de cat decent si ce eforturi presupune o minima economisire. In depasirea conditiei de asistati social, noi le uram succes si… “Bine ati venit in lumea reala!” .