Va intra Romania in unda de soc propagata de S.U.A care anunta o noua criza economica mondiala?

Dupa ce toata lumea a sarit in sus la anuntul ca Romania a iesit din criza economica si urmeaza sa traverseze o perioada ascendenta din punct de vedere economic, dupa ce am simtit parca chiar fara mari cunostinte economice ca vremurile au inceput sa devina mai blande, criza „a lovit din nou”. Rasunetul ei este cu atat mai mare cu cat vine de peste ocean, unde a afectat economia celei mai puternice tari la nivel mondial, Statele Unite ale Americii.

Pe americani i-a trecut un fior la auzul stirii ca agentia de rating S&P (Standard & Poor’s) a redus cu o treapta ratingul pe termen lung al Statelor Unite- de la „AAA” la „AA+”. Pentru cei care nu au fost cu ochii pe TV si nu au inteles ce e cu ratingul dat de S&P, este suficient de stiut ca Standard & Pooir’s ananlizeaza gradul de risc si acorda tarilor si companiilor o nota care reflecta capacitatea lor de a-si plati datoriile. S.U.A a avut ratingul Triplu A permanent, inca din 1941, lovitura fiind una mare din punct de vedere economic si din punct de vedere al imaginii.

Intrebarea care ii framanta acum pe multi este daca lovitura fara precedent data celei mai puternice economii mondiale va avea impact si asupra Romaniei.

Din pacate semnele nu sunt unele foarte optimiste si se pare ca totusi noua criza economica mondiala nu ne va ocoli…

…primul dintre semnele „negre” fiind nivelul pe care l-a inregistrat recent bursa la Bucuresti, mai exact cel mai mic din ultimele 12 luni. Scaderile bursiere abrupte din SUA si Asia si extinderea crizei datoriilor de stat din zona euro in Italia si Spania si-au facut simtite ecourile pana pe plaiurile mioritice.

Instabilitatea financiara la nivel mondial ameninta multe din tarile europe, insa politicienii romani s-au grabit sa ne linisteasca spunandu-ne ca  noua criza economica mondiala nu isi va „arata coltii” atat de urat in Romania, ca in statele europene care au practicat „un sistem consumist fara limite” si nu au facut reforme – declaratia ii apartine Ministrului Agriculturii, Valeriu Tabara.
criza economica mondiala

In contextul actual, G7 si BCE promit masuri pentru a combate criza economica mondiala

Statele din Grupul celor Sapte (G7) economii ale lumii si Banca Centrala Europeana (BCE) intentioneaza sa se transforme in strajerii economiei mondiale prin diverse actiuni care vor sa combata o eventuala criza economica mondiala.

BCE a anuntat ca va „implementa activ” programul de achizitii de obligatiuni pentru a combate criza datoriilor de stat, iar in acelasi timp statele G7 – SUA, Marea Britanie, Canada, Franta, Germania, Italia si Japonia- promit masuri coordonate pe pietele valutare pentru a tempera „miscarile dezordonate”.

Nu ne mai ramane decat sa asteptam rezultatele acestor actiuni si sa vedem ce peisaj politic si economic vom „admira” in urmatoarele luni pe plan mondial.