Un cercel este o bijuterie purtata pe ureche. Este atasat fie printr-un orificiu, fie vine ca o clema pe lobul urechii. Cerceii au fost si sunt purtati de toate genurile in multe culturi din intreaga lume, dar mai frecvent de femei.

Cerceii sunt adesea fabricati din metal, dar sunt folosite si os, lemn, plastic si alte materiale dure. Piesele pot fi realizate din aproape orice material, inclusiv sticla, pietre pretioase si margele. Formele cerceilor variaza de la inele mici sau stifturi pana la pandantive mari. Rezistenta orificiului urechii (si a urechii) si diametrul suspensiei limiteaza dimensiunea si greutatea.

Cea mai veche descoperire de cercei de pana acum dateaza de la 7500 la 8200 de ani in urma si a fost facuta in orasul Chifeng din Mongolia Interioara. Exista mai multe perechi de 2,5 pana la 6 cm facute din jad. Cerceii ingrosati cu semiluna erau purtati de femei.

Cerceii au fost gasiti in Egipt inca din dinastia a XVIII-a. Grecii purtau cercei de tot felul, inclusiv pandantive decorate figurativ si in forma de vaza. Cerceii bizantini au avut o influenta asupra stilului de bijuterii din intreaga Mediterana si Orientul islamic. Din epoca romana se cunosc discuri ornamentale inserate cu pietre ca cercei feminini.

In mostenirea lirica a lui Oswald von Wolkenstein, cantecul “Es fuegt ist” descrie modul in care o nobila doamna spaniola (Regina din Arragum) si-a strapuns urechile cu un ac de alama si si-a pus inele. In timpul Renasterii, femeile evreiesti din Italia li se cerea sa poarte cercei ca semn distinctiv, o practica in care le adapta ca grup la prostituate si evoca imagini de impuritati sexuale.

Mitul senzualitatii evreiesti si al dorintei nesatioase s-a extins atat la barbati, cat si la femei. Este clar din sursele evreiesti medievale ca femeile evreiesti au ales de mult sa poarte cercei si alte bijuterii (probabil doar din motive de moda), ducand la dezbateri daca aceasta a constituit o incalcare a legilor Sabatului.

Exista doar dovezi izolate ale cerceilor din secolul al XVI-lea, care pot fi urmarite pana la coafuri, bonete si modurile vestimentare ale vremii. Chiar si in secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, acestea erau inca rezervate nobilimii si clasei de mijloc bogate. De obicei au forma unor pandantive in forma de para sau lacrima.

Abia in urmatoarea perioada, acestea au devenit bijuteriile obisnuite ale femeilor burgheze, care erau purtate si in viata de zi cu zi. Ornamentatia si materialul lor trebuie sa formeze o unitate cu restul bijuteriilor (colier, bratara, brosa) ale purtatorului. Utilizarea foilor subtiri de aur sau a materialelor substitutive aurite a facut posibila in primul rand aceasta „democratizare a luxului”.

In mediul rural, erau considerati un semn al prosperitatii rurale, iar cerceii care fac parte din unele costume populare nu au fost fabricati decat in ​​secolul al XIX-lea. Moda cerceilor a avut tendinta de a scadea oarecum in anii 1880, favorizand si formatele mai mici, dar nu a disparut niciodata complet din canonul accesoriilor feminine. In secolul al XX-lea, femeile purtau cercei aproape exclusiv pana la jumatatea anilor 1970.

Informatii interesante despre aur

Multi oameni stiu ce culori prefera, totusi exista cateva linii directoare pe care le puteti folosi pentru a va ajuta sa gasiti nuanta de aur potrivita pentru dvs. Persoanele cu nuante mai reci in piele tind sa fie complimentate de aurul alb, in ​​timp ce persoanele cu tonuri de piele mai calde tind sa arate frumos cu aurul galben.

Daca aveti nuante roz, este posibil sa preferati aurul trandafiriu, in timp ce persoanele cu nuante maslinii arata frumos alaturi de aurul verde. Desigur, nu exista „reguli” atunci cand vine vorba de alegerea metalelor si ar trebui sa incercati o multime de tipuri diferite pentru a va gasi preferatul.

Daca ati fost vreodata la un magazin de bijuterii, probabil ca ati observat o diferenta intre aurul antic si aurul modern. Aliajele de aur variau mult inainte de secolul al XX-lea si, ca rezultat, veti vedea ca nuantele si tonurile difera de la o piesa la alta. Pe masura ce standardele s-au schimbat, aliajele de aur au devenit mult mai uniforme, iar aurul pe care il vedeti fabricat astazi variaza putin, daca este deloc, intre producatorii de bijuterii. In general, aurul antic tinde sa fie mai cald decat aurul modern, mai cupru si mai putin galben in ton.

Termenul Hamilton Gold este folosit pentru a descrie acest aur antic roz. Daca descoperi ca aurul galben modern tinde sa nu arate bine langa pielea ta, s-ar putea sa descoperi ca aurul antic, cu subtonurile sale roz, este o nuanta mult mai magulitoare pentru tine.

Aceste brose victoriane din aur de 10K au fost toate realizate in aceeasi perioada de timp, dar au nuante foarte diferite.

Semnele de pe bijuteriile tale de aur va pot spune puritatea in carate. Unele semne, cum ar fi „14K”, sunt usor de identificat de catre o persoana obisnuita. Daca intalniti numere cu trei cifre, acestea se refera la cantitatea de aur pur de 24 de karate continuta in metal. Deci, aurul marcat cu „585” este 58,5% aur pur sau 14 karate. Iata cateva semne comune si ce puritate in karate indica:

  • „333” – 8K
  • „375” – 9K
  • „585” – 14K
  • „750” – 18K
  • „916” – 22K

Semnele vor varia in functie de regiunea in care au fost fabricate, de exemplu, semnele de pe bijuteriile din aur fabricate in Irlanda sau Marea Britanie vor spune „CT” in loc de „K”.