Ghidul nostru va ofera tot ceea ce trebuie sa stiti despre contactoare, inclusiv despre cum functioneaza si cum se utilizeaza. Acest ghid introductiv pentru contactoare isi propune sa ofere raspunsuri clare si cuprinzatoare la cele mai frecvente intrebari despre aceste dispozitive. Vom afla cum functioneaza contactoarele electrice, cum sunt utilizate si ce modele sunt vandute in mod obisnuit online.

Vom aborda, de asemenea, unele dintre cele mai populare modele si marci de contactoare disponibile pe piata si vom vedea cum sa il alegeti pe cel mai bun pentru nevoile dumneavoastra.

Ce este un contactor?

Un contactor este un dispozitiv electric utilizat pe scara larga pentru pornirea si oprirea circuitelor. Prin urmare, este o subcategorie a comutatoarelor electromagnetice cunoscute sub numele de relee.

Un releu este un dispozitiv de comutare actionat electric care utilizeaza o bobina electromagnetica pentru a deschide si inchide o serie de contacte. Aceasta actiune face ca un circuit sa fie pornit sau oprit (inchiderea sau deschiderea circuitului). Un contactor este un tip specific de releu, desi exista cateva diferente importante intre cele doua tipuri de dispozitive. Contactoarele sunt concepute in principal pentru a fi utilizate in aplicatii in care trebuie comutat un volum mare de curent. O definitie concisa a unui contactor electric ar putea fi urmatoarea:

Un contactor este un dispozitiv de comutare controlat electric conceput pentru a deschide si inchide in mod repetat un circuit. Contactoarele sunt utilizate de obicei pentru aplicatii cu o capacitate de incarcare a curentului mai mare decat releele standard, care efectueaza lucrari de comutare de curent redus.

La ce se utilizeaza un contactor?

Contactoarele sunt utilizate intr-o gama larga de situatii in care este necesara comutarea repetata a puterii pe un circuit. La fel ca releele, acestea sunt proiectate si construite pentru a indeplini aceasta sarcina timp de mai multe mii de cicluri. Contactorii sunt alesi in principal pentru aplicatii de putere mai mare decat releele. Acest lucru se datoreaza capacitatii lor de a permite tensiuni si curenti mici sa porneasca si sa opreasca sau sa opreasca si sa porneasca un circuit de tensiune/curent mult mai mare.

In mod obisnuit, contactoarele sunt utilizate in situatiile in care sarcinile de putere trebuie sa fie pornite si oprite frecvent sau rapid. Cu toate acestea, ele pot fi, de asemenea, configurate pentru a porni un circuit atunci cand sunt activate (contacte normal deschise sau NO) sau pentru a intrerupe alimentarea cu energie a unui circuit atunci cand sunt activate (contacte normal inchise sau NC).

Ce sunt contactoarele?

Un contactor are trei componente. Contactele sunt partea care transporta curent a contactorului . Acestea includ contactele de putere, contactele auxiliare si arcuri de contact. Electromagnetul ( sau „ bobina ”) asigura forta motrice pentru inchiderea contactelor. Carcasa este un cadru care acopera contactele si electromagnetul . Carcasele sunt realizate din materiale izolante precum bachelita , nailon 6 si materiale plastice termorigide pentru a proteja si izola contactele si pentru a oferi o anumita masura de protectie impotriva personalului care atinge contactele. Contactoarele cu cadru deschis pot avea o carcasa suplimentara pentru a proteja impotriva prafului, uleiului, pericolelor de explozie si intemperiilor.

Eruptiile magnetice folosesc bobine de explozie pentru a prelungi si a muta arcul electric . Acestea sunt utile in special in circuitele de alimentare CC. Arcurile de curent alternativ au perioade de curent scazut, timp in care arcul poate fi stins cu relativa usurinta, dar arcurile de curent continuu au un curent ridicat continuu, asa ca stingerea lor necesita ca arcul sa fie intins mai mult decat un arc de curent alternativ de acelasi curent.

Eruptiile magnetice din contactorul Albright din imagine (care este proiectat pentru curenti de curent continuu) mai mult decat dublul curentului pe care il poate intrerupe contactorul, crescandu-l de la 600 A la 1.500 A.

Uneori este instalat si un circuit economizor pentru a reduce puterea necesara pentru a mentine un contactor inchis; un contact auxiliar reduce curentul bobinei dupa inchiderea contactorului. Este necesara o cantitate ceva mai mare de putere pentru a inchide initial un contactor decat este necesara pentru a-l mentine inchis.

Un astfel de circuit poate economisi o cantitate substantiala de energie si permite bobinei alimentate sa ramana mai rece. Circuitele economizoare sunt aproape intotdeauna aplicate pe bobinele contactoarelor de curent continuu si pe bobinele contactoarelor mari de curent alternativ.

Un contactor de baza va avea o intrare bobina (care poate fi actionata fie de o sursa de curent alternativ, fie de curent continuu, in functie de designul contactorului). Bobinele universale (actionate de AC si DC) sunt, de asemenea, disponibile pe piata astazi.

Bobina poate fi alimentata la aceeasi tensiune ca un motor pe care il controleaza contactorul sau poate fi controlata separat cu o tensiune mai mica a bobinei, mai potrivita pentru controlul prin controlere programabile si dispozitive pilot cu tensiune mai mica.

Anumite contactoare au bobine in serie conectate in circuitul motorului; acestea sunt utilizate, de exemplu, pentru controlul automat al acceleratiei, unde urmatoarea treapta de rezistenta nu este intrerupta pana cand curentul motorului a scazut.